Co to jest kompostowanie?
Kompostowanie jest metodą produkcji nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne, wyrzucane do kompostownika, są przetwarzane w czasie kompostowania przez zawarte w nim mikroorganizmy do prostych związków, które wzbogacają glebę pod uprawę roślin.
Kompostowanie nie jest trudne!
Większość czynności podczas kompostowania wykonuje za nas natura. Kompostować można w specjalistycznych pojemnikach bądź kompostownikach wykonanych samodzielnie z drewnianych palet, desek lub metalowej siatki. Ważne jest aby zapewnić właściwy obieg powietrza.
Zawartość kompostownika należy systematycznie mieszać aby dostarczyć odpowiednią ilość powietrza oraz aby mikroorganizmy w nim zawarte mogły dotrzeć do wszystkich jego warstw.
Jak rozpoznać, że kompost jest odpowiedni?
Właściwie przygotowany kompost zapachem przypomina ściółkę leśną, powinien być czarny lub ciemnobrązowy oraz pulchny w dotyku. Jeżeli z kompostownika wydobywa się nieprzyjemny zapach, oznacza to, że zawartość kompostownika jest zbyt wilgotna. Wtedy należy go przemieszać aby zahamować zachodzące w nim procesy beztlenowe powodujące gnicie. Dzieje się to w przypadku, gdy w kompostowniku znajduje się zbyt dużo odpadów z dużą zawartością wody lub odpadki rybne i mięsne.
Jeśli kompost jest zbyt suchy, należy go polać wodą.
Co uzyskujemy z kompostowania bioodpadów?
W zamian za kompostowanie bioodpadów otrzymujemy kompost, który jest nawozem doskonałym. Zawiera on niezbędne i łatwo przyswajalne przez rośliny składniki.
Dzięki dostarczonej z kompostu próchnicy ziemia staje się pulchna, żyzna, przewiewna i chłonna. Kompost nie ma szkodliwego wpływu na rośliny oraz zwierzęta. Jest w 100% naturalny.
Usytuowanie kompostownika na działce:
- na naturalnym podłożu - aby mikroorganizmy żyjące w glebie i przyspieszające naturalne procesy rozkładu materii miały łatwy dostęp do odpadów znajdujących się w kompostowni-ku,
- możliwie w zacienionej części ogrodu.
Kompostowniki małe do 10m3:
- 5 metrów od okien i drzwi pomieszczeń do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi;
- 2 metry od granicy sąsiedniej działki;
- 15 m od studni
Kompostowniki od 10 do 50 m3:
- nie mniejszej niż 30 metrów od okien i drzwi sąsiednich domów magazynów,
- w których przechowywana jest żywność,
- 7,5 metra od granicy działki,
- 10 metrów od ulicy lub chodnika.
Co można kompostować?
- liście i skoszoną trawę;
- obierki warzyw i owoców (za wyjątkiem cytrusowych);
- skorupki jaj;
- siano oraz ściółkę zwierząt domowych np. świnek morskich;
- resztki obumarłych roślin z rabat kwiatowych, chwasty pozbawione nasion;
- rozdrobnione gałęzie, trociny, korę drzew;
- popiół z kominka i z grilla;
- muł i glony z oczek wodnych;
- fusy z kawy i herbaty;
- fragmenty tektury (np. wytłoczek po jajkach).
Czego nie można kompostować?
- ziemi i kamieni;
- drewna impregnowanego;
- kości, mięsa, ryb;
- oleju jadalnego;
- płyt pilśniowych i wiórowych;
- gotowanej żywności;
- popiołu węglowego;
- odchodów zwierząt lub pieluszek dziecięcych;
- nadgniłych, czy uszkodzonych przez choroby i szkodniki resztek roślinnych;
- solonych i tłustych odpadków kuchennych.
Ciekawostki:
- ponad 90% wytwarzanych śmieci w ogrodzie możemy przetworzyć we własnym zakresie;
- im bardziej rozdrobnione odpady, tym szybciej ulegają rozkładowi;
- kompostowanie jest jedną z najlepiej sprawdzonych metod recyklingu odpadów. Pozwala zredukować ilość wywożonych na wysypiska odpadów o 30-50%;
- podczas kompostowania w przydomowym kompostowniku można wykorzystać nawet 300 kg odpadów w ciągu roku;
- czas oczekiwania na efekty to około 5-6 miesięcy;
- kompost nadaje się do wszystkich roślin nie można nim „przenawozić” i zaszkodzić rośli-nom;
- kompostownik warto zakładać pod bzem czarnym, kaliną koralową, leszczyną lub grabem – sprzyjają one reakcjom w kompostowanym materiale;
- aby zwiększyć zawartość azotu w kompoście, pryzmę można obsiać łubinem;
- fusy od kawy przywabiają do kompostu dżdżownice, które przetwarzają masę biologiczną.